ברוך גוטמכר נולד בעיר חיפה ביום כ"ה במנחם אב תרפ"ז (22 באוגוסט 1927).
בשנת 1938 הצטרף לתנועת בית"ר בחיפה, ובשנת 1941 גייס אותו מפקד הקן חיים לנדאו לאצ"ל. הוא התאמן בכלי נשק בבתים פרטיים, ובין אלה בדירתו של אלפרד, אחיו של יוסף תרומפלדור (ז"ל), ברחוב פבזנר 18 בחיפה.
תחילה שירת בחת"ם (חיל התעמולה) ועסק בעיקר בהדבקת כרוזים. אחר כך עסק בהעברת נשק מהמחסנים לצורכי האימונים של היחידות. אחד המקומות שבהם הטמין ברוך כלי נשק היה בבית הוריו ברחוב סירקין 27 בחיפה. הם לא ידעו דבר, והוא סיפר להם על כך רק כשחזר לארץ מגלותו באפריקה (ראה להן).
באוגוסט 1944, לאחר ההתנקשות של אנשי לח"י בנציב העליון הבריטי הרולד מק-מייקל, נעצר ברוך וכן נעצרו כמה מחבריו ליחידה. לאחר כמה ימים חקירות בקישלה בחיפה הועברו העצורים למחנה המעצר בלטרון. ברוך זוכר כי כל ה"ווּזווּזִים" (כך קראו אז העצורים לצעירי העצורים במחנות, נערים בני 15 17) מחיפה רוכזו בלטרון בצריף נפרד.
באוקטובר 1944 הוטס ברוך בקבוצה הראשונה של הגולים שמנתה 251 איש אל אסמרה, בירת אריתריאה. מאסמרה הועברו הגולים לסודן, ואחר כך הוחזרו לאסמרה, לבסוף הועברו לקניה. ברוך היה מחופרי המינהרות במחנות, וכן נמנה עם חברי המקהלה אשר באחת הבריחות שרה שירים בקול רם ובכך אותתה לבורחים מתי לזחול בדרכם אל החופש. בסודן ובקניה שימש ברוך גם כגבאי של בתי הכנסת שהוקמו במחנות אלה.
במארס 1948 הוחזר ברוך ארצה עם קבוצת גולים ונכלא בלטרון. לאחר כחודש שוחרר לחלוטין וחזר לעירו חיפה. הימים היו ימי מלחמת העצמאות, וכבר למחרת שחרורו התייצב ברוך במחנה בנימין בוורדיה חיפה ויצא לקורס סגנים בפיקודו של משה לוי. עם סיום הקורס מונה למפקד אזור הקריות.
בצה"ל שירת ברוך בחיל התותחנים, תחילה בשירות הסדיר ואחר כך בשירות מילואים (עד שנת 1979). הוא השתחרר בדרגת רב סרן. אחר שחרורו שירת עוד כמה שנים בהתנדבות כראש חוליית גיוס בשעת חירום.
לאחר שירותו הסדיר למד ברוך בטכניון בחיפה וסיים פקולטות אלה: להנדסת חשמל, להנדסת מכונות (הנדסה תעשייתית), להנדסת תעשייה ולניהול (לימודי מוסמכים). הוא עבד בשירות המדינה כמהנדס במע"צ וברפא"ל. אחר כך שימש כמנהל בית המלאכה המרכזי של משרד התקשורת, ובעת ניהולו זכה בית המלאכה הזה בפרס קפלן, בפרס יוספטל ובפרס המשק. ברוך היה גם חבר הוועדה להנעת עובדים והשתתף בועדות לבחירת עובדים לשירות המדינה.
ברוך הוא חבר המסדר על-שם זאב ז' בוטינסקי ומכהן כראש מצודת "אלטלנה" של המסדר הזה בחיפה.
הוא חבר מרכז ברית חיילי האצ"ל, וכיהן כחבר הנהלתה.
הוא יקיר הסתדרות העובדים ויקיר העיר חיפה.
הוא חבר מוסדות חסד וצדקה רבים, יועץ, מפעיל ומתנדב למשימות לאומיות, דתיות וחברתיות רבות.
ברוך נשוי לחיה שרה (לבית אנטמן), ולהם שלוש בנות ושבעה נכדים.
הם גרים בחיפה.